Sigortam Ödeniyor mu?
Genellikle yeni işe giren çalışanların aklındaki ilk soru, sigortam ödeniyor mu? SGK işe giriş yapılıp yapılmadığını öğrenmek için sgk sorgulama yapmanız yeterlidir.
Çalışma hayatının her döneminde bir takım sorunlar ve sıkıntılar olabilir. Günümüzde en önemli sosyal hak olan sigortalılık, yani sgk primlerinin ödenmesi kimi zaman geciktirilebilir. Mevcut kanunlarda işe giren işçi, iş başı yaptığı günden sigortalı olmak zorundadır. Mevcut sistemde direkt olarak vatandaşın sigortalı olup olmadığını günlük olarak öğrenmesi mümkün değil ama aylık olarak öğrenebilir.
SGK işe giriş yapıldı mı öğrenmek için işyerinin muhasebesinden bilgi alabilirsiniz. Bununla birlikte sgk sistemi içerisinde yer alan ssk sorgulama uygulamasını kullanarak da sigortam ödeniyor mu sorusunun yanıtını alabilirsiniz. Sigorta primini kontrol etmek için esgm sistemi içerisinde yer alan sigorta sorgulama devresine girmemiz gerekmektedir. Buraya girdikten sonra yapılması gerekenler basit. Sistem sizi yönlendirerek tc kimlik no gibi nüfus bilgilerinizi ekrana girmeniz gerekir ve daha sonra sorgula butonuna basarak ssk sorgulama sistemine girilmiş olur. Açılan ekrandaki hizmet bilgisi alanında yer alan 4a hizmet dökümü sayfasına girince sigortanın ödenip ödenmediğini görebilirsiniz.
Sigortam ödeniyor mu sorusunun yanıtını esgm sorgulamasında, 1 ay gecikmeli olarak öğrenebilirsiniz. Bunun sebebi ise, sisteme sigorta primlerinin geç girilmesinden kaynaklanmaktadır.
SSK Dökümü
SSK dökümanı, çalışıp da sigortası ödenen herkesin alabileceği hizmet bilgilerinin döküm halinde yer aldığı, prim sayısı ve daha bir çok ssk bilgisini içeren hizmet dökümanıdır.
Ssk dökümanı alan kişi sigortaya başladığı günden itibaren gerçekleşen tüm gelişmeleri kesin olarak öğrenebilir. SSK sigortasının ilk başlangıcı, ödenen prim sayısı, prime dahil olan brüt maaş miktarı gibi çalışanın SSK’ya bildirilen tüm çalışma bilgileri yer almaktadır. Ssk dökümanı sorgulamak için 3 yöntem vardır. Bunlardan ilki akılllı telefona yüklenen ssk hizmet dökümü uygulaması ile sorgulamadır. Bu sorgulamada bilgiler yüzeysel olarak verilmektedir.
İkinci yöntem internetten ssk dökümanı almaktır. Online olarak ssk dökümanı alındığında bütün sigortalılık ayrıntılarına ulaşabilmek mümkündür. Aynı zamanda ssk dökümanının haricinde, rapor parası, emekli maaşı sorgulama gibi konularda bilgiler de bu alandan alınmaktadır. Bu sistemde essk sayfasına girilir ve tc no istenilen alana yazılır. Sonrasında sorgula denilerek hizmet bilgisi alanından ssk dökümanına ulaşılır. Ssk dökümanında aradığını bütün bilgileri bulabilirsiniz.
Üçüncü ve son yöntem ise e devlet ile ssk dökümanı almaktır. Bu sorgulamayı yapmak için e devlet şifresine ihtiyaç duyulmaktadır. Devletin internetteki kapısından girdikten sonra tc no ve e devlet şifresi girilip hizmet listesi alanından sigorta seçilir. Buraya girdiğinizde otomatikman ssk dökümanı önünüze gelir.
Ssk dökümü sorgulama yapıp da aklınıza takılan konu olursa bize yazabilirsiniz.